(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Lájkolást építettek a magyar keresőbe

index.hu @ 2010. április 29.

 

Egyre nagyobb a verseny a magyar fejlesztésű keresők között, szinte nem telik el hét, hogy valamelyik kereső valamilyen új szolgáltatással ne jönne elő. Most a Johu újított, illetve újít ma délelőtt, a kereséseknél megjelenik a Facebook Like gombja, amivel azonnal jelezni tudjuk a közösségi oldalon, hogy tetszik az adott link.

Új szolgáltatással rukkolt elő az egyik magyar kereső, a Johu. Beintegrálták a Facebook like funkcióját magába keresőbe. Az új szolgáltatás néhány perce élesedett.

Kipróbáltuk a funkciót még élesedés előtt, így ha egy szóra kerestünk, a találati listánál a link alatt megjelenik a like gomb, amivel egyből Facebookra küldhetjük a tartalmat, vagyis jelezhetjük barátainknak, hogy ez a link tetszik nekünk. Ha valakinek már tetszett előttünk az adott link, akkor ezt látjuk is, például a CNN oldalát cikkünk megírásáig már 4354-en lájkolták eddig a világon (nem csak a Johu keresőn).

A kicsit távolabbi cél nyilván az, hogy majd a rankelésbe is beleszámítson az, hogy a barátaim fontosnak tartanak-e egy oldalt vagy sem – magyarázta Jóföldi Endre, a Johu egyik vezetője. Szerinte ehhez azonban még nincs kellő mennyiségű adat. Egyelőre inkább figyelemfelkeltés, illetve magához az adatgyűjtéshez való hozzájárulás. Vagyis a Johu is segít abban, hogy kellő mennyiségű like gyűljön össze a magyar netezők részéről.

A világ legnagyobb közösségi szájtja, a Facebook a múlt héten jelentette be, hogy bármelyik oldalra fel lehet tenni a Like gombot, vagyis ezentúl bármelyik oldalnál a gombra kattintva, azonnal a facebookos falunkra kerül, hogy tetszett az adott link. Persze magán az oldalon is megjelenik, hogy azt valaki lájkolta már.

Az így eltárolt adatokat a Facebook tárolja, és a Like gombot használó partnerei is hozzáférhetnek. Mark Zuckerberg vezérigazgató szerint az adatok alapján a portálok személyre szabott élményt nyújthatnak a felhasználóknak. Jóföldi Endre szerint ezzel a Facebook az internet infrastruktúrájának részévé tudná tenni magát.

A Facebook bejelentése után pillanatokon belül megjelentek a különböző mashupok, ahol a felhasználók kategóriákra bontva tudják követni, barátaik éppen miket lájkoltak. Az angol nyelvű oldal, a Likebutton.me után néhány nappal már a magyar verzió is elkészült, ez a Lajkoljuk.com. Igaz, ez utóbbi egyelőre csak a nagyobb hírszájtokat fogja össze.

A magyar keresők közötti verseny kezd felpörögni, a fejlesztők újabb és újabb szolgáltatásokkal próbálják magukhoz csábítani a felhasználókat. A Johu majdnem egy éve indult el, a Yahoo indexére épül, azt egészítik ki és optimalizálják a magyar nyelvi környezetnek megfelelően.

Idén januárban lett publikus a szintén magyar fejlesztésű Szörcs. Ők kedden jelentkeztek új szolgáltatásokkal, ezentúl nemcsak szöveges, hanem kép és videótalálatokat is kapunk már az első találati oldalon az úgynevezett sidebarban. A harmadik magyar fejlesztésű kereső, a Bluu márciusban lépett ki a tesztelői fázisból és vált publikussá.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"